DOPRAVA ZDARMA NAD 1 900 Kč

Jak správně stolovat

18.02.2020

Udělejte dojem s dokonalým prostíráním a zjistěte, jak zacházet s příborem.

Jak správně stolovat

Dostali jste pozvánku na slavnostní banket nebo máte v úmyslu překvapit své blízké královskou hostinou jako z pohádky? Tak či tak, měli byste dbát na dodržování (aspoň) základních zásad stolování. 


Jak prostřít příbor?

Nemůžete se dočkat, až oslníte hosty novým, nablýskaným příborem? Upřímně, pokud ho rozhodíte halabala, nedočkáte se. Každý jednotlivý kus, i drobná čajová lžička, má totiž na slavnostním stole přesně stanovené místo.

Zatímco pro menu o dvou chodech platí staré známé:

  • Polévková lžíce a nůž leží vpravo
  • Vidlička leží vlevo
Jak prostřít příbor?

Při vícechodovém menu pokládejte příbor následovně:

Vlevo od talíře:

  • Salátová vidlička
  • Vidlička na rybu
  • Vidlička na hlavní jídlo

Vpravo od talíře:

  • Salátový nůž
  • Polévková lžíce
  • Čajová lžička
  • Nůž na rybu
  • Nůž na hlavní jídlo

Nad talířem:

  • Dezertní nůž
  • Dezertní lžička
  • Dezertní vidlička

Ale pamatujte, že s plným stolem přichází i nepohodlí. Na levou stranu proto nedávejte více než tři a na pravou stranu více než čtyři kusy příboru. Raději je přineste později spolu s dalších chodem.

Jak zacházet s příborem?

Jak zacházet s příborem?

Stejně jako prostírání příboru, i stolování s příborem má svá pravidla. Prvním, úplně jednoduchým pravidlem, je správné uchopení příboru. Nůž vezměte do pravé ruky a vidličku do levé. Pokud jste leváci, udělejte to, samozřejmě, naopak.

Dalšími pravidly jsou:

  • Neolizovat nůž
  • Neškrábat po talíři
  • Nevkládat kávovou lžičku do úst
  • Neotírat nůž o jídlo nebo vidličku
  • Neodkládat příbor do šálků nebo misek


+ Trik s příborem

Dojedli jste nebo si dáváte jen krátkou pauzu? Nenechávejte číšníka hádat. Řekněte to příborem. Nůž a vidlička mají totiž vlastní „znakovou řeč“, kterou hravě zvládnete. Stačí, abyste si představili talíř jako hodiny a příbor jako ručičky. „Cestováním v čase“ potom signalizujete následující:

Pauza:
Příbor leží na talíři v otevřené pozici, nejčastěji rukojetí na čtvrté a osmé hodině.

Dojedeno:
Příbor leží paralelně směrem ke středu, nejčastěji rukojetí na čtvrté hodině a dvacáté minutě.

Nebo jídlo snězte do posledního drobečku a všem bude hned jasné, že vám chutnalo a že sklízení ze stolu může začít.

Dobrou chuť!

Trik s příborem