DOPRAVA ZDARMA NAD 1 900 Kč

Jak vybrat kuchyňské nože...

30.09.2022

... aby byly vaším pokladem

Jak vybrat kuchyňské nože...

Světoznámý šéfkuchař Wolfgang Puck úsměvně popisuje příhodu z dětství o nedělním řezu. O tom, jak směl jíst maso jen jednou za týden a jak s tím vypekl. Sváteční řízek rozkrojil a polovinu si odložil na pondělí – aby měl maso dvakrát za týden. Tehdy mu asi bylo celkem jedno, jakým nožem to udělal. No na vrcholu slávy, když například řídí catering na Oscarech, to bez perfektní výbavy jen tak neuhraje. A také domácí kuchaři velmi dobře chápou, že správné nože jsou v kuchyni skutečným pokladem.




Jděte v krájení na hranu

V předešlém článku jsme si vysvětlili, proč 1 nůž v kuchyni nestačí. Představili jsme také jejich základní rozdělení. Ale pokud nechcete být jakýkoli domácí šéfkuchař, ale toužíte být Wolfgangem Puckem domácnosti, musíte své znalosti stále prohlubovat. Pak si nejen sami správně vyberete, ale vzděláte i kuchaře kolem vás.







Jako první “draftujte” nůž šéfkuchaře

Na začátku je dobré vybrat si nůž, který budete používat nejčastěji. Hlavní hvězdu. Kolem ní pak vyskládáte svoji ideální sestavu. Nůž šéfkuchaře Lunasol Premium spojuje výhody velkého a obratného nože. Pyšní se kvalitní, v ledu kalenou německou ocelí, která je plně zapuštěna do ergonomické rukojeti z tvrdého POM plastu.

V ruce tak budete mít jistotu, zmáknete krájení masa či zeleniny. Ale poslouží například i k rozmačkání česneku plochou nože – s milým průvodním jevem, že si jako správný šéf kuchyně „bouchnete na stole”.

Jako první “draftujte” nůž šéfkuchaře



Materiál čepele je základ

Zvítězil by rytíř v boji, kdyby měl papírový meč? Podobně, uspěje kuchař, bude-li čepel nože z nekvalitního materiálu? Pro efektivní práci doporučujeme vybírat si damaškovou nebo nerezavějící. Nerezová ocel nevyžaduje častou péči, je odolná vůči korozi, díky čemuž vypadá stejně i po dlouhé době. Vhodným adeptem z této sorty je nůž santoku. Damašková je zase originální s krásnými vzory, které připomínají letokruhy. Od nerezavějící se liší vzhledem, kromě toho mezi nimi není velký rozdíl. Také je odolná a snadno se udržuje. U nás si můžete vybrat například kuchyňský nůž z damaškové oceli Lunasol Platinum.


Materiál čepele je základ 1
Materiál čepele je základ 2






Je tvrdší ocel automaticky lepší?

Je tvrdší ocel automaticky lepší?

Možná to znáte. Jeden den máte pocit, že přeseknete i sekvoj a po pár dnech sotva překrojíte vařenou mrkev. Nemusí to hned znamenat, že nůž je nekvalitní. Pravděpodobně je to typ čepele z měkké oceli, která má své výhody i nevýhody. Je odolnější vůči nárazům i ohebnější, díky čemuž vyhrajete boj při krájení krocana. Na druhé straně je přirozené, že ji musíte brousit častěji.

Tvrdá ocel zase zůstane dlouho ostrá, ale zákonitě není až tak pružná a může být náchylná na tvrdé nárazy.

A co takhle zlatá – v tomto případě spíše ocelová – střední cesta? Výhody obou druhů spojuje nůž Premium S-Art s designem od umělce Reta Bärschiho. Zachová si ostrost, ale zároveň je i ohebný a odolný.







Se správným tvarem
budete kuchyňský nindža

Vyhovuje vám japonský nebo německý styl nože? Na krájení „houpáním“ jsou vhodné oblejší čepele německého typu.

Pravý kuchyňský samuraj však potřebuje také japonský santoku s rovnější čepelí, který je vynikající na sekání shora. Díky rýhám na bocích se na něj při krájení zelenina nelepí. Využijete jej i jako lopatku k nabírání do hrnce. A kromě široké čepele nožů santoku vás potěší i jejich široký výběr.

Se správným tvarem budete kuchyňský nindža




Usnadněte si přípravu sushi a filetování ryb


Usnadněte si přípravu
sushi a filetování ryb

Jste fanouškem sushi? K tomu je ideální nůž s jednostranně broušenou čepelí. Perfektně zvládne i náročné filetování ryb, hravě jím oddělíte kůži od masa.

Čepel našeho nože na sushi Lunasol Premium S-Art je broušena z pravé strany – takže je určen pouze pravákům. Zároveň jej nedoporučujeme používat na jiné potraviny, protože řez má tendenci zatoulat se. Tehdy využijte raději klasický, oboustranně broušený nůž.







Pohodlný úchop je základ

Stal by se Roger Federer tenisovým esem, kdyby mu raketa nesedla do ruky? Stejně tak ve světovém žebříčku kuchařů se nehnete výše bez správné rukojeti. Musí se vám držet pohodlně. Potom můžete přejít na další kritéria. Například materiál.

Pohodlný úchop je základ




Plastová a sklolaminátová jsou odolná, dřevěná je unikátní


Plastová a sklolaminátová jsou odolná, dřevěná je unikátní

Asi nejčastěji používaná rukojeť je plastová. Ani ve vypjatých situacích vás nezradí – je odolná, snadno se udržuje a vytrvá opravdu dlouho. Podobné vlastnosti má i sklolaminátová, která je navíc i extrémně pevná. Pokud však patříte mezi milovníky dřeva, rozhodně vás zaujme set steakových nožů Basic v boxu. Vyžaduje přirozeně vyšší péči, ale vaše srdce potěší unikátnost – žádný kousek dřeva není stejný.







Otestujte vyvážení

Při vaření guláše platí pravidlo – kolik masa, tolik cibule. Stejný princip umíme uplatnit i u dvou hlavních částí nože. Aby se jím dobře manévrovalo a nebolelo z něj zápěstí, musí mít čepel a rukojeť stejnou hmotnost. Jak to zjistíte? Položte si na ukazováček nůž přesně v bodě mezi čepelí a rukojetí. Pokud ani jeden konec neklesne, máte ideálně vyvážený nůž.

Otestujte vyvážení




Sada nožů ušetří prostor i čas


Sada nožů ušetří prostor i čas

V případě, že se vám nechce kupovat každý model zvlášť, sedne vám sada 6 různých nožů Profi-Line s čepelí z nerezové oceli a plastovou rukojetí. Navíc díky praktickému bambusovému stojanu vám nože zbytečně neukrojí z pracovního prostoru.




Objednejte si kuchyňské nože online

Věříme, že jste se dozvěděli užitečné informace a už víte, jak správně vybrat kuchyňské nože.
V příští části se budeme věnovat dalšímu zajímavému tématu, takže nás nepřestaňte sledovat.

button
badge