Jednoduché tipy, jak pečovat o příbor
31.01.2023Prodlužte jeho životnost na maximum
Příbory z nerezavějící oceli jsou vysoce odolné, chuťově neutrální, zdravotně nezávadné a tvarově stabilní. Po čase však mohou i na tom nejkvalitnějším vzniknout usazeniny či matné fleky. Jak se tomu vyhnout?
Samozřejmým základem je mýt příbor po každém použití. Zabráníte tak delšímu kontaktu s potravinami, které mohou poškodit jeho povrch či změnit barvu. Pokud si osvojíte těchto pár tipů, váš příbor bude zářit mnohem déle, než byste čekali.
Tipy na péči o příbory:
Ruční mytí:
•
Umyjte příbor hned po každém použití.
• Nenechávejte ho dlouho odložený ve dřezu nebo namočený ve vodě.
Minerální soli obsažené ve vodě mohou poškodit jeho povrch.
• Při čištění používejte měkkou houbu a saponát bez abrazivních
(obrušovacích) vlastností. Určitě se vyhněte použití drátěnky.
• Po umytí jej vysušte měkkou utěrkou.
V myčce:
•
Nenechávejte použitý příbor v zavřené, vlhké myčce.
• Zkontrolujte, zda je v ní dostatek soli a leštidla, nebo zda jimi není
předávkována.
• Odstraňte z myčky vodní kámen minimálně jednou, v nejlepším
případě třikrát za rok.
• Ujistěte se, že příbor je vhodný do myčky nádobí. Pokud jste jej
koupili v našem e-shopu, tuto informaci naleznete v detailu produktu na
stránce SolaPoint.
• Vkládejte ho do košíku hlavami nahoru. Ideální je použít příborovou
zásuvku, do které jej uložte odděleně, aby se jednotlivé kusy navzájem
nedotýkaly. Díky správnému třídění bude ochráněn před vznikem
škrábanců a skvrn.
• Po skončení mycího cyklu jej hned vyjměte a dosušte suchou utěrkou.
• Postříbřené příbory a nerezavějící ocel omývejte odděleně,
protože jakýkoli vzájemný kontakt těchto materiálů může mít za
následek chemické reakce, které stříbru škodí. Zejména postříbřené
příbory tak časem neztmavnou a neztratí svou krásu.
• Nevkládejte do myčky rezavé nádobí. Během mycího procesu bude rez
plavat (jedná se o tzv. „plovoucí rez“) a může se usadit i na
příborech.
Dejte si záležet na mytí nožů
Speciální
pozornost věnujte zejména čepelím nožů, jejichž ostrost spočívá ve
vyšším obsahu uhlíku. To samozřejmě znamená, že čepele jsou
náchylnější ke korozi, pokud nejsou nože skladovány a myty správně. Sola
doporučuje nenechávat příbory namočené nebo uložené ve vlhkém
prostředí, neboť zejména v případě čepelí nožů může dojít ke
korozi. Kromě toho mohou však příbory začít ztrácet i lesk. Děje se to
v důsledku normálního opotřebení a díky leštičkám nerezové oceli lze
příborům lesk úspěšně navrátit.
Pokud váš příbor ztratil lesk nebo se na něm objevily rezavé fleky, dá se
to napravit. Více se dozvíte zde.