Krájení bez námahy
15.09.2020Jaký nůž je pro vás nejvhodnější
Vaříte? Tak se asi shodneme, že dobrý nůž je k nezaplacení. Jak však vybrat správně? Jeden je na pečivo, druhý na ryby, třetí na mäso. Čtvrtý univerzální. I top kuchař z toho může mít guláš v hlavě.
Správný nůž sedne do ruky
V první řadě si nůž chyťte a zjistíte, zda vám vyhovuje tvar rukojeti, délka a hmotnost. Pokud ano, tak krájení zvládnete levou zadní. Ale pozornost věnujte zároveň i čepeli. Vyberte si materiál ze slitin ušlechtilé oceli – například chromniklové. A nezapomeňte ji nabrousit, aby se vám pracovalo co nejlépe.
3 základní nože
Pro začátek se pojistěte univerzálním nožem. Ten by si měl poradit téměř se vším. Poznáte ho podle dlouhé a široké čepele. Ať už bude nerezový S-Art Curator nebo dokonce Santoku s damaškovou ocelí, určitě se vám bude často hodit.
Velký nůž potřebuje malého pomocníka – například na šikovné loupání jablek.
No, a když milujete chuť čerstvého chleba, najděte si vhodný nůž na pečivo. Ať už upřednostníte ten z řady Basic nebo spíše sáhnete po řadě Premium, oba si snadno poradí s voňavou kůrkou. Nebo si rovnou opatřete set praktické desky Basic na krájení s nožemSpecializované nože
Zkušenější kuchaři vědí, že v mnoha situacích jim lépe pomůžou speciální nože:
- Pokud si rádi dopřejete steaky, potřebujete jeden z těchto nožů.
- Když jde o rybu, vybírání kostí vám půjde snadněji nožem s tupými hranami a ostrou špičkou.
- Pokud si potrpíte na syrové mísy k vínu, je tu nůž Basic Alpha s hroty na špičce – výborný na krájení i servírování
Magnetický stojan vás přitáhne
Pověstné hrabání se v šuplíku vyměňte za pořádek. Stačí vám na to
magnetický
stojan Basic Wood. I to, jak vypadá linka během vaření, naznačí
ostatním, jaký jste kuchař.