Letní míchané drinky: 8 chutných a jednoduchých receptů, které si můžete připravit sami
30.07.2023Ve stylových Lunasol sklenicích na nožce

Z pohára na stopce obvykle degustujeme dobré víno. Ale sáhli byste po něm, i když dostanete chuť na míchaný drink? Elegantní pohár násobí chuťový zážitek. Protože nepijeme jen ústy, ale také očima. Ve spolupráci s profesionálními barmany jsme pro vás připravili osm skvělých receptů na letní míchané drinky. Ukážeme vám, jak je podávat stylově.
Videorecepty
na stylové míchané drinky
Nic proti pivu a vínu, ale v těchto teplotách potřebujete nápoj s kostkou ledu. Profesionální barmani pro vás připravili osm různých receptů na letní nápoje, ke kterým potřebujete jen málo ingrediencí a jsou vhodné i pro začátečníky. V souladu s heslem – čím jednodušší, tím lépe. Jedná se o 4 klasické a 4 novinky, které překvapí vás i vaše hosty. V našich krásných sklenicích ukážete drinky nejlépe a slibují dokonalý chuťový zážitek. Cestu k baru tak můžete vynechat a nohy si stále nechat vyložené na zahradním lehátku nebo v houpací síti. Hlavně: „Ice, Ice Baby“, protože letní drink se musí podávat ledově studený. Na zdraví a cincin!
Vše pro stylové míchání drinků
Pokud chcete připravovat drinky jako skuteční mistři, budete potřebovat profesionální barové vybavení. Ať už sáhnete po některém z novinek Basic nebo po celém Cocktail setu, samotná příprava bude zážitkem. Must have produkty jsou lžíce se šroubovitou rukojetí a oboustranná odměrka, která vám pomůže dávkovat ingredience na mililitr přesně. Celé barové vybavení si můžete zakoupit i s černou PVD úpravou, která jí dodává speciální vzhled.

Sorrento Sparkle
v citrónovém objetí
Ten správný dovolenkový náboj má míchaný nápoj Sorrento Sparkle. Jeho chuť vás zavede přímo na slunné pobřeží Itálie.
Na přípravu je naprosto jednoduchý, proto ho budete stíhat namíchat všem vašim hostům na zahradní párty.
3 cl ledového Limoncella *
10 cl šumivého vína
3 maliny na ozdobu
bio citrón
led
DOPORUČUJEME SKLENICI
Optima
Line Lunasol 660 ml
POSTUP
Do sklenice na víno nalijeme postupně Limoncello a šumivé víno. Doplníme
ledem. Jemně promícháme lžičkou a ozdobíme malinami. Z umytého citrónu
odkrojíme kousek kůry ve velikosti mince, rychlým zakroucením nad sklenicí
z něj vytlačíme vonné esenciální oleje. Bohaté citrusové aroma se tak
dostane na povrch drinku a zvýrazní jeho vůni. Vložíme do drinku a
podáváme.
* Limoncello patří v Itálii mezi populární ovocné likéry. Jeho
historie se píše již více než sto let. Vyrábí se z kůry citrónů,
která se louhuje v bezbarvém alkoholu. Dá se snadno připravit
i doma.
Hugo
bezové osvěžení
Díky mátě aromatický, díky bezu osvěžující. Míchaný nápoj Hugo, který má původ v regionu Trentino-Alto Adige,
se rychle stal populárním i za hranicemi Itálie. Nejlépe chutná s domácím bezovým sirupem.
10 cl šumivého vína
2 – 3 cl bezového sirupu
5 cl sodovky
6 lístků máty
kolečko citronu
led
DOPORUČUJEME SKLENICI
21st
Lunasol 810 ml
POSTUP
Do sklenice na víno nalijeme bezový sirup, šumivé víno a doplníme ledem.
Ozdobíme kolečkem citrónu a lístky máty. Dolijeme sodovkou a jemně
promícháme. Nápoj se podává s brčkem.
Tip: Pokud máte na výběr, sáhněte po marocké mátě. Má
nejvíce esenciálních olejů, a proto obzvlášť silné aroma. Je mnohem
chutnější než jiné odrůdy máty.
Pro nealko verzi doporučujeme použít nealkoholický sekt/šumivé
víno.
Prince of Wales
exploze nečekaných chutí
Patří mezi světové klasiky, které se vyplatí vyzkoušet. Traduje se, že tento drink vytvořil Princ z Walesu – Edward VII., anglický král v letech 1901–1910. Možná si myslíte, že bude víc chutnat pánům. Ve výsledku se však jedná o jemný bublinkový nápoj, který vás překvapí explozí nečekaných chutí.
10 cl šumivého vína
2 cl koňaku
1 cl Triple sec (aromatický pomerančový likér)
1 střik Angostura bitter
kůra z bio pomeranče (jako ozdoba)
DOPORUČUJEME SKLENICI
21st
Lunasol 250 ml
POSTUP
Do vychlazené sklenice na šampaňské postupně nadávkujeme koňak, Triple
sec a střik Angostury. Zalijeme vychlazeným šumivým vínem. Z umytého
pomeranče odkrojíme pás kůry, rychlým twistem nad sklenicí z ní
vymačkáme vonné esenciální oleje. Bohatá citrusová vůně se tak dostane
na povrch drinku a zvýrazní jeho vůni. Vložíme do drinku a podáváme.
Tip: Existuje spousta variací, jak tento drink namíchat. Koňak lze
zaměnit za brandy nebo žitnou whisky. My preferujeme koňak, který krásně
ladí se sektem, protože se oba vyrábí na bázi hroznů.
Mimosa
pikantní budíček
Líné nedělní ráno nebo jakékoli setkání s přáteli příjemně nastartuje sklenice míchaného drinku Mimóza. V Americe se tradičně podává hostům ráno druhý den po svatbě. Existují dvě verze jejího vzniku – francouzská, ve které ji vytvořil barman v roce 1925 v hotelu Ritz v Paříži nebo americká, ve které ji vynalezl režisér Alfred Hitchcock v San Francisku ve 40. letech minulého století.
10 cl Prosecca
6 cl čerstvé pomerančové šťávy
DOPORUČUJEME SKLENICI
Univers
Lunasol 205 ml
POSTUP
Podává se ve sklenici na šampaňské, která by měla být důkladně
vychlazená stejně jako ingredience. Krásnou žlutou barvu a pikantní chuť
má díky pomerančové šťávě. Název však nese podle anglického
pojmenování akácie, dřeviny s jasnými žlutými květy.
Tip: Dejte si záležet na kvalitě pomerančového džusu. Drink
chutná nejlépe s čerstvě vymačkanou šťávou z jednoho až dvou
pomerančů (může být i s dužinou).
Pro nealko verzi doporučujeme použít nealkoholický sekt/šumivé
víno.
Aperol Spritz
oranžový symbol léta
Proč je ve světě tak oblíbený? Unikátní kombinace hořké a sladké chuti je správná odpověď. Aperol Spritz – oranžový symbol léta a dovolenkové pohody. Poprvé se na drinkové scéně objevil v 50. letech 20. století, proto je nejvyšší čas připravit si jej i doma a vychutnat na terase či v plavkách u bazénu.
8 cl Prosecca
6 cl Aperolu *
4 cl sody
bio pomeranč
kostky ledu
DOPORUČUJEME SKLENICI
Green
Wave Lunasol 765 ml
POSTUP
Do sklenice na červené víno postupně nadávkujeme Aperol a led. Zalijeme
Proseccem a sodou. Lžící jemně promícháme, aby se propojily chutě, ale
zároveň si nápoj zachoval perlivost. Ozdobíme dvěma plátky pomeranče.
Podáváme s brčkem.
* Aperol je bylinkový aperitiv, jehož historie se začala psát
v roce 1919. Pochází ze severovýchodní oblasti Itálie. Vyrábí se
louhováním hořce, rebarbory a výtažků z pomerančů s přidanou směsí
bylin. Má nízký obsah alkoholu – pouhých 11 procent, což se hodí do
parních letních dnů.
Campari Tocco Rosso
smyslná chuť
Smyslný název drinku, ve volném překladu z italštiny „červený dotek“, stejně smyslně i chutná. Již samotné Campari je symbolem požitkářství a ve spojení se sladkým bezovým sirupem a lahodným šumivým Proseccem slibuje rafinovaný zážitek pro chuťové pohárky. Už jen pohled na elegantní vínový pohár plný jahod, máty, ledu a růžového nápoje láká vychutnat si teplý letní večer v romantickém duchu.
3 cl Campari *
2 cl bezového sirupu
6 cl Prosecca
hrst jahod
lístky máty
kostky ledu
DOPORUČUJEME SKLENICI
Anno
Lunasol 450 ml
POSTUP
Do sklenice na víno přidejte Campari, bezový sirup a led. Dolijte šumivým
vínem a ozdobte čerstvou mátou a jahodami. Červené Campari dodává nápoji
nejen jeho červenou barvu, ale také svěží nasládlou vůni.
* Likér Campari patří mezi kořenové bittery a jeho tajná
receptura se skládá cca z 50 různých bylin, hořkého pomeranče a
šťavnatých lesních plodů. Bittery mají svůj původ v lékařství.
Zpočátku se vyráběly ke zmírnění zažívacích problémů a až později
se staly součástí nápojové kultury.
Bellini
italská klasika
Čerstvé broskve ze zahrady rovnou do vašeho vychlazeného Bellini. Dokonalý letní aperitiv a přitom docela jednoduchý na přípravu. Vynalezen byl ve slavném baru Harry's v Benátkách. Krásně se v něm snoubí sametové bublinky suchého šumivého vína a osvěžující chuť broskvového pyré.
10 cl Prosecca
5 cl čerstvého broskvového pyré
DOPORUČUJEME SKLENICI
Crystal
Lunasol 210 ml
POSTUP
Do vychlazené sklenice na šampaňské nalijeme broskvové pyré, dolijeme
sektem (obě ingredience lijeme po vnitřní straně nakloněné sklenice) a
vychutnáváme.
Tip: Chuť Bellini je lehká a jemná a hodí se k předkrmu nebo
chuťovkám. Nezapomeňte – sezóna broskví se rovná sezóna Bellini.
Pro nealko verzi doporučujeme použít nealkoholický
sekt/šumivé víno.
Prosecco Royal
královská párty
Ty nejlepší drinky bývají ty nejjednodušší. Mezi takové patří i stará dobrá klasika Prosecco Royal, která je variací na slavný francouzský Kir Royal (kde se místo Prosecca používá francouzské šampaňské). Je pojmenován po knězi Felixovi Kirovi, hrdinovi francouzského odboje během 2. světové války a starostovi francouzského města Dijon. Některé příběhy tvrdí, že Kir vymyslel drink poté, co nacisté zkonfiskovali všechna červená vína z oblasti Burgundska. Namíchal nápoj s dostupným bílým vínem, který chutnal jako červené. Ať už je to pravda nebo ne, stojí za to tento lahodný nápoj ochutnat.
10 cl Prosecca / šumivého vína
2 cl Crème de Cassis (sladký likér z černého rybízu) *
Pokud chystáte párty pro více lidí, doporučujeme připravit nápoj ve větším měřítku:
1 láhev Prosecca / šumivého vína
100 ml Crème de Cassis
drobné lesní ovoce
DOPORUČUJEME SKLENICI
Flow
Lunasol 300 ml
POSTUP
Jednoduchý a zároveň sofistikovaný. Do vychlazené sklenice na šampaňské
vložíme drobné lesní ovoce – ostružiny, maliny nebo černý rybíz.
Zalijeme Crème de Cassis a Proseccem. Skvěle se hodí jako přípitek pro
slavnostní příležitosti, ale i zahradní párty.
* Crème de Cassis se vyrábí z černého rybízu pěstovaného ve
francouzském Dijonu. Skvěle se hodí do drinků, ale i sladkých
dezertů.
Directors: Marko Viskupič & Mária Dzianová
Assistant Director: Nikola Nosianová
Bartenders: Róbert Šajtlava & Lucia Ratkovská
Video: Patrik Reguli & Peter Lipták
Photography: Ivana Fiantoková & Tomáš Slovák
Make-up Artist: Katarína Zuzulová
Copywriter: Kristína Brezinová R.
Location: Pálenica Jelšovce