DOPRAVA ZDARMA NAD 1 800 Kč

Proč 1 nůž nestačí

01.03.2022

Poznejte výhody nožů na chléb, maso nebo zeleninu

Proč 1 nůž nestačí

Jak dlouho by vás bavil orchestr, který hraje jen a jen na jednom nástroji – například flétně?
Dokázal by zedník postavit kvalitní dům, kdyby měřil rovinu, míchal maltu i stěrkoval stěny vodováhou?
No a může být krájení zábavné a efektivní, když kuchař všechno dělá jedním nožem? Právě tomu se budeme věnovat v prvním dílu nového seriálu s názvem Akademie krájení Lunasol.



Mistr krájení potřebuje
ideální sestavu nožů

Jednotlivé nože jsou speciálně vyvinuté tak, aby sedly konkrétnímu typu krájení. Proto je důležité mít komplexní sadu.
Například díky úzké čepeli se dostanete do každého záhybu masa, s malou zase šikovněji oloupete brambor a s vysokou lépe nasekáte bylinky.

Možná si řeknete – a není to zbytečný luxus? My bychom odpověděli – bude to skutečně šetření, když si zničíte „univerzální“ nůž,
nebo při krájení vznikne zbytečně mnoho odpadu nebo zdeformujete chléb?



Základné rozdělení nožů

badge

Základné rozdělení nožů





Ikona - Na chléb

Na chléb

Zoubky nožů na chléb přeříznou pečivo tak lehce, že k původnímu noži
se vrátíte jen těžko. Pro ještě větší komfort vám doporučujeme
desku na krájení Gaya Wooden.

Na chléb 1



Na chléb
Steakové nože

Ikona - Steakové nože

Steakové nože

Jsou v podstatě určené na krájení všeho, co běžným příborovým nožem nezvládnete – kromě steaků ho využijete i na pizzu nebo hamburgery.

Steakové nože 2


Ikona - Na sýr

Na sýr

Čepel nože je speciálně přizpůsobená na dvě navazující činnosti – nejdříve jím tvrdý sýr nakrájíte na plátky a následně je špičkou napíchnete.

Na sýr 3



Na sýr
Nůž Santoku

Ikona - Nůž Santoku

Nůž Santoku

Podle Japonců je skvělý na 3 věci – krájení, sekání a drcení.
Má hrubší a širokou čepel, u některých nožů doplněnou i vroubky.
Díky tomu se mezi čepel a jídlo dostane vzduch, a tak se surovina na nože nelepí, ale padá na desku. Široké čepele zároveň využijete i jako lopatky – naberete nařezané maso nebo zeleninu a vhodíte do hrnce.

Nůž Santoku 4


Ikona - Na porcování

Na porcování

Díky úzké a dlouhé čepeli se dostanete do každého záhybu kuřete, lososa nebo jakéhokoliv jiného druhu masa. Šikovně oddělí kost,
kloub nebo šlachu od ostatních částí. Pokud patříte mezi kuchařské gurmány, jeden z těchto nožů nemůže ve vaší sestavě chybět.

Na porcování 5



Na porcování
Na zeleninu a ovoce

Ikona - Na zeleninu a ovoce

Na zeleninu a ovoce

A pokud si k masu rádi přimícháte i trochu zeleniny, určitě oceníte nože s menší čepelí a držadlem. V pohodě jimi oškrábete brambory,
ale například i vyberete jadérka z jablek.

Na zeleninu a ovoce 6


Ikona - Nože na sushi a sashimi

Nože na sushi a sashimi

Mají extrémně dlouhou čepel a můžete jimi nakrájet dokonale tenké plátky. Jsou přizpůsobené pravákům – čepel broušená z jedné strany, ergonomicky tvarovaná bambusová rukojeť.

Nože na sushi a sashimi 7



Nože na sushi a sashimi


Objednejte si ideální sestavu online

Zjistili jste, jaké nože v kuchyni potřebujete? Doufáme, že všechny druhy krájení
vám teď půjdou bez výrazného zaseknutí. Ale nepřestávejte nás sledovat. V budoucím dílu
Akademie krájení Lunasol píchneme do dalšího zajímavého tématu.

button
badge
Používáme cookies, abyste měli z našeho webu lepší zážitek. Víc info