Tradiční boží milosti
15-04-2025Recept od foodbloggerky @svatavacoolinarka



„Pravý porcelán by měl být tenký a jemně průsvitný. A přesně taková je jarní kolekce od Sola Switzerland. Díky něžnému jarnímu vzoru dodá velikonočnímu prostírání krásnou atmosféru a nechá vyniknout všechny jarní speciality.“


„Pravý porcelán by měl být tenký a jemně průsvitný. A přesně taková je jarní kolekce od Sola Switzerland. Díky něžnému jarnímu vzoru dodá velikonočnímu prostírání krásnou atmosféru a nechá vyniknout všechny jarní speciality.“

Doba přípravy:
1h 20 min
Jídlo:
Dezert
Autor:
Svatava Vašková
Ingredience:
cca 220 g hladké mouky
30 g krystalového cukru
2 žloutky
40 g másla
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce rumu
olej na smažení
moučkový cukr + vanilkový cukr na obalení
malinová omáčka nebo džem k podávání

1. Příprava těsta
Hladkou mouku, krystalový cukr a nakrájené máslo zpracujte na sypkou směs podobnou drobence. Poté přidejte žloutky, zakysanou smetanu a rum. Rukama vypracujte lepivé, pružné těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici.

2. Vrstvení těsta
Po odležení těsto vyjměte a na pomoučené desce vyválejte na tenký plát. Přeložte ho několikrát a znovu rozválejte. Tento postup zopakujte celkem třikrát – při smažení těsto krásně „listuje“. Poté těsto opět zabalte do fólie a nechte dalších 30 minut odpočívat v lednici.

3. Tvarování a smažení
Poté těsto rozdělte na dvě části a každou z nich znovu rozválejte. Ostrým nožem vykrojte obdélníky s řezem uprostřed. Smažte je v pánvi Saturn Terra ve dostatečném množství rozehřátého oleje dozlatova z obou stran.

4. Podávání
Hotové boží milosti nechte chvíli okapat na papírové utěrce a ještě teplé obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru (vanilkový můžete nahradit skořicí). Podávejte je s malinovou omáčkou, džemem a šálkem skvělé kávy.
Foto: Svatava Vašková, Coolinářka