Hovězí s brokolicí
16-06-2025Recept od foodbloggerky @svatavacoolinarka



„S krásným nádobím a pomůckami od @solaswitzerland_cz vám tato rychlá večeře či oběd nebude nejen chutnat, ale i vypadat jako z restaurace.“


„S krásným nádobím a pomůckami od @solaswitzerland_cz vám tato rychlá večeře či oběd nebude nejen chutnat, ale i vypadat jako z restaurace.“

Celkový čas:
do 60 min
Jídlo:
oběd/večeře
Porce:
4
Autor:
Svatava „Coolinařka“ Vašková
Ingredience:
Na maso:
400 g vyzrálého hovězího flank steaku
1 lžička jedlé sody
1 lžíce sójové omáčky
1/4 lžičky koření
2 lžíce vody
1 lžíce kukuřičného škrobu
Omáčka na restování:
1 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce hnědého krystalového cukru
cca 200 ml kuřecího vývaru
1 lžíce kukuřičného škrobu
Dále:
1 brokolice
1 lžička soli
3 stroužky česneku
1/2 lžíce mletého zázvoru
100 ml smetany ke šlehání
60 g čerstvého baby špenátu
Na dochucení:
sezamový olej
sezamová semínka

Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky. Brokolici rozdělte na menší kousky o velikosti sousta. Česnek nasekejte nadrobno.

V míse smíchejte kousky hovězího masa s jedlou sodou, sójovou omáčkou, ústřicovou omáčkou, kořením, vodou a kukuřičným škrobem. Odložte stranou a nechte marinovat alespoň 15 minut.

Brokolici povařte v osolené vodě do poloměkka. Poté ji sceďte a vložte do misky s ledovou vodou, aby si zachovala barvu. Do woku nebo velké pánve dejte trochu sezamového oleje. Když je rozehřátý, přidejte marinované maso a prudce orestujte. Opečené maso vyjměte a odložte stranou.

Připravte si omáčku na restování – v menší misce smíchejte vývar, ústřicovou omáčku, sójovou omáčku, cukr a kukuřičný škrob. Míchejte, dokud se suroviny nespojí. Do pánve přidejte lžíci sezamového oleje, poté nasekaný česnek a zázvor. Přidejte brokolici a krátce restujte (asi 1 minutu).
Vraťte opečené maso do pánve a přidejte připravenou omáčku. Míchejte 1–2 minuty, dokud omáčka nezhoustne a všechno se rovnoměrně neobalí.
Podávejte s rýží, posypané sezamovými semínky.
Foto: Svatava Vašková, Coolinařka