Recept od foodbloggerky @laskavhrncoch

Jídlo, které může být nejen snídaní, ale také lehkým obědem nebo večeří. Vychutnejte si avokádový toast s pošírovaným vejcem, servírovaný s grácií.

Čím chutnější a jednodušší, tím lepší. Jídlo nejraději servíruji na talířích v mé oblíbené hnědé barvě – Elements Stone, spolu s příbory Exeter Sawo.

Čas přípravy:
do 15 minut

Jídlo:
snídaně, lehký oběd/večeře

Porce:
2

Autor:
Láska v Hrncoch

Ingredience:

2 krajíce chleba

½ avokáda

4 vejce + 2 žloutky (z vajec M/L)

100 g másla + na potření chleba

1 ČL plnotučné hořčice

¼ ČL kajenské papriky

1-2 ČL citronové šťávy

1 PL octa

Sůl

Černý pepř

Čerstvý kopr (nebo jiná bylinka)

Postup:

Příprava omáčky:
Do menší mísy vložte 2 žloutky. Přidejte kajenskou papriku, hořčici a při stálém míchání metličkou vytvořte hustou omáčku. Sejměte ji z tepla, vmíchejte máslo a když je omáčka homogenní, vmíchejte citronovou šťávu. Osolte dle chuti, přikryjte potravinovou fólií a dejte stranou.

Tip: Pokud by omáčka příliš zhoustla, přidejte trochu teplé vody.

Pošírování vajec:
Do menšího hrnce nalijte vodu, přidejte sůl a ocet a přiveďte k varu. Snižte plamen na minimum, ve vodě vytvořte vír a opatrně do něj vlejte rozklepnuté vejce. Vařte 3–4 minuty a ihned po vyjmutí ho zchlaďte ve studené vodě.
Stejný postup opakujte se všemi vejci.

Příprava chleba:
Krajíce chleba potřete máslem z obou stran. Opékejte je na pánvi do křupava.

Servírování:
Na každý opečený krajíc chleba položte plátky avokáda. Osolte, okoreňte a přidejte po dvě pošírovaná vejce. Přelijte připravenou omáčkou a ozdobte koprem nebo jinou čerstvou bylinkou.

Text a foto: Kristína Procházková, Láska v Hrncoch