Připravte si domácí těstoviny jako pravý šéfkuchař
27.07.2023Recept na pappardelle s rajčatovou omáčkou podle Martina Záhumenského
Fantastické, čerstvé, chutné a nezapomenutelné jako léto v Toskánsku. Šéfkuchař Martin Záhumenský se s námi podělil o recept na jednoduchou italskou „pastu“ – pappardelle s omáčkou z pečených rajčat. Výborně chutnají posypané parmazánem, bazalkou a přelité olivovým olejem. Příprava není náročná, proto si na své přijdou děti i dospělí.
Připravte se, že v kuchyni strávíte přibližně o 45 minut více času než obvykle. Výsledek bude ovšem stát za to!
INGREDIENCE
Na domácí těstoviny:
• 400 g hladká mouka speciál 00 extra
• 4 bio vajíčka
• 1 lžička mořské soli
• 1 lžička olivového oleje
•
Na domácí rajčatovou omáčku:
• 1 šalotka
• 1 stonek řapíkatého celeru
• 3 stroužky česneku
• olivový olej
• 2 lžíce hustého rajčatového protlaku
• šálek zeleninového vývaru nebo vody
• 1 kg velkých rajčat, čerstvé bylinky (tymián, bazalka, oregano)
• balzamiko
• celá hlavička česneku
• sůl, pepř, třtinový cukr
• parmazán
•
Na přípravu a vaření potřebujeme:
velkou dřevěnou desku | nůž šéfkuchaře | zapékací mísu | kvalitní
pánev s tlustým dnem
strojek na těstoviny nebo váleček | hrnec na těstoviny |
hluboké talíře
POSTUP
1.
Na kuchyňský vál nasypeme mouku, dnem misky v ní uděláme důlek a rozbijeme do něj vajíčka. Pomocí vidličky zapracujeme vajíčka do mouky, dokud nevznikne takzvaná drobenka. Z drobenky ručně uhněteme hladké těsto. Vytvarujeme z něj bochník, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout přibližně 30 minut v chladničce.2.
Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů. Rajčata nakrájíme na čtvrtiny a vložíme do zapékací mísy vyložené pečícím papírem. Přidáme celou paličku česneku, lžičku třtinového cukru, větvičky bazalky, tymiánu a oregana. Osolíme, opepříme, přelijeme olivovým olejem a balzamikem. Pečeme 30 minut.3.
Mezitím si připravíme základ omáčky – soffritto*. Šalotku, celer a česnek nakrájíme nadrobno a dozlatova osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajský protlak, podlijeme vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme a dusíme přibližně 10 minut.*Pozn.
od autora receptu:
Soffritto se v italské kuchyni používá jako aromatický základ, který se
skládá z cibule, řapíkatého celeru,
mrkve nebo česneku. Používá se při přípravě jídel z masa, ryb
i zeleniny.
4.
Z upečené zeleniny odstraníme stonky bylinek, česnek vymačkáme a vše vložíme do pánve se základem omáčky. Rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, pepřem a balzamikem a redukujeme na mírném ohni přibližně 10 minut.5.
Těsto vytáhneme z ledničky a rozdělíme na čtyři přibližně stejné části. Trošku ho přitlačíme dlaní a vložíme do strojku na těstoviny na nejvyšší stupeň. Tento postup zopakujeme ještě třikrát. Potom těsto rozválíme strojkem vždy na menším a menším stupni, až se zastavíme na třetím. Pokud nemáme k dispozici strojek, těsto musíme vyválet ručně na tloušťku cca 0,2 mm.6.
Jednotlivé pláty nakrájíme přes strojek s nástavcem na nudle. Pomoučíme, stočíme do hnízda. Pokud nemáme strojek, dobře pomoučený plát svineme do rolády a nakrájíme ostrým nožem na cca 0,7 mm tlusté pásy. Roztáhneme je, pomoučíme a stočíme do hnízda. Vaříme ve vroucí osolené vodě 1 až 2 minuty.7.
Uvařené těstoviny scedíme a přidáme k omáčce, dobře promícháme a podáváme ozdobené svěžími cherry rajčátky, nastrouhaným parmazánem, bazalkou a přelité extra panenským olivovým olejem. Dobrou chuť!V roce 2015 získal prestižní ocenění kuchař Velké Británie – UK Game Chef of the Year jako vůbec první cizinec v historii. V Londýně působil 11 let a zkušenosti sbíral v restauraci Gordona Ramsayho či v restauracích oceněných hvězdami Michelin. Později žil v Toskánsku, kde téměř 6 let pořádal oblíbené gurmánské pobyty. Známý porotce ze soutěže MasterChef se po 20 letech vrátil na Slovensko. Nedávno otevřel vlajkovou restauraci své značky Pappa Mia v Prešově.