DOPRAVA ZDARMA NAD 1 900 Kč

Připravte si domácí těstoviny jako pravý šéfkuchař

27.07.2023

Recept na pappardelle s rajčatovou omáčkou podle Martina Záhumenského

Připravte si domácí těstoviny jako pravý šéfkuchař

Fantastické, čerstvé, chutné a nezapomenutelné jako léto v Toskánsku. Šéfkuchař Martin Záhumenský se s námi podělil o recept na jednoduchou italskou „pastu“ – pappardelle s omáčkou z pečených rajčat. Výborně chutnají posypané parmazánem, bazalkou a přelité olivovým olejem. Příprava není náročná, proto si na své přijdou děti i dospělí.


pasta palte

I u vás patří těstoviny s rajčatovou omáčkou k oblíbeným rychlým jídlům? Martin Záhumenský vám ukáže, jak je povýšit na kulinářský zážitek. Namísto kupovaných sušených těstovin si vyrobíme čerstvé. Na omáčku použijeme kromě rajčatového protlaku i pečená rajčata s česnekem a bylinkami.
Připravte se, že v kuchyni strávíte přibližně o 45 minut více času než obvykle. Výsledek bude ovšem stát za to!


Video


INGREDIENCE

fork

Na domácí těstoviny:
• 400 g hladká mouka speciál 00 extra
• 4 bio vajíčka
• 1 lžička mořské soli
• 1 lžička olivového oleje

Na domácí rajčatovou omáčku:
• 1 šalotka
• 1 stonek řapíkatého celeru
• 3 stroužky česneku
• olivový olej
• 2 lžíce hustého rajčatového protlaku
• šálek zeleninového vývaru nebo vody
• 1 kg velkých rajčat, čerstvé bylinky (tymián, bazalka, oregano)
• balzamiko
• celá hlavička česneku
• sůl, pepř, třtinový cukr
• parmazán

Na přípravu a vaření potřebujeme:
velkou dřevěnou desku | nůž šéfkuchaře | zapékací mísu | kvalitní pánev s tlustým dnem
strojek na těstoviny nebo váleček | hrnec na těstoviny | hluboké talíře





POSTUP


pasta palte

1.

Na kuchyňský vál nasypeme mouku, dnem misky v ní uděláme důlek a rozbijeme do něj vajíčka. Pomocí vidličky zapracujeme vajíčka do mouky, dokud nevznikne takzvaná drobenka. Z drobenky ručně uhněteme hladké těsto. Vytvarujeme z něj bochník, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout přibližně 30 minut v chladničce.

2.

Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů. Rajčata nakrájíme na čtvrtiny a vložíme do zapékací mísy vyložené pečícím papírem. Přidáme celou paličku česneku, lžičku třtinového cukru, větvičky bazalky, tymiánu a oregana. Osolíme, opepříme, přelijeme olivovým olejem a balzamikem. Pečeme 30 minut.

3.

Mezitím si připravíme základ omáčky – soffritto*. Šalotku, celer a česnek nakrájíme nadrobno a dozlatova osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajský protlak, podlijeme vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme a dusíme přibližně 10 minut.

*Pozn. od autora receptu:
Soffritto se v italské kuchyni používá jako aromatický základ, který se skládá z cibule, řapíkatého celeru,
mrkve nebo česneku. Používá se při přípravě jídel z masa, ryb i zeleniny.


emo 1
emo 2
emo 3

4.

Z upečené zeleniny odstraníme stonky bylinek, česnek vymačkáme a vše vložíme do pánve se základem omáčky. Rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, pepřem a balzamikem a redukujeme na mírném ohni přibližně 10 minut.

5.

Těsto vytáhneme z ledničky a rozdělíme na čtyři přibližně stejné části. Trošku ho přitlačíme dlaní a vložíme do strojku na těstoviny na nejvyšší stupeň. Tento postup zopakujeme ještě třikrát. Potom těsto rozválíme strojkem vždy na menším a menším stupni, až se zastavíme na třetím. Pokud nemáme k dispozici strojek, těsto musíme vyválet ručně na tloušťku cca 0,2 mm.

6.

Jednotlivé pláty nakrájíme přes strojek s nástavcem na nudle. Pomoučíme, stočíme do hnízda. Pokud nemáme strojek, dobře pomoučený plát svineme do rolády a nakrájíme ostrým nožem na cca 0,7 mm tlusté pásy. Roztáhneme je, pomoučíme a stočíme do hnízda. Vaříme ve vroucí osolené vodě 1 až 2 minuty.

emo 4
emo 5
emo 6

7.

Uvařené těstoviny scedíme a přidáme k omáčce, dobře promícháme a podáváme ozdobené svěžími cherry rajčátky, nastrouhaným parmazánem, bazalkou a přelité extra panenským olivovým olejem. Dobrou chuť! 

Dobru chuť

Emo 7




martin


podpis
V roce 2015 získal prestižní ocenění kuchař Velké Británie – UK Game Chef of the Year jako vůbec první cizinec v historii. V Londýně působil 11 let a zkušenosti sbíral v restauraci Gordona Ramsayho či v restauracích oceněných hvězdami Michelin. Později žil v Toskánsku, kde téměř 6 let pořádal oblíbené gurmánské pobyty. Známý porotce ze soutěže MasterChef se po 20 letech vrátil na Slovensko. Nedávno otevřel vlajkovou restauraci své značky Pappa Mia v Prešově.






pasta palte